Fire fif fra den bygningssagkyndige

Lagt på fliser24.dk den 12-05-2015 af Thomas


Hvis du skal flytte ud af dit hus, vil du højst sandsynlig få besøg af en bygningssagkyndig som skal lave en tilstandsrapport. Med fire fif kan du hurtigt og billigt mindske skaderne på dit hus.Sidste år blev der solgt over 33.000 ejendomme jf. Boligsiden.dk, hvilket er det højeste i fire år. Så boligsalget er stigende, og traditionen tro er foråret igen i år højsæson for hussalg. Men med store boligdrømme og flyttekasser følger der også tilstandsrapporter. En hurtig tur rundt om og i dit hus kan dog hurtigt sparre dig for penge og anmærkninger i tilstandsrapporten. Vi har fået bygningssagkyndig Steen Pallesen fra OBH-Gruppen A/S Rådgivende Ingeniører, der er landets førende indenfor huseftersyn med tilstandsrapport, eleftersyn og energimærkning, til at give fire fif til sælgeren.

Fif 1: Rens tagrenden
Hvis efterårets blade stadig ligger i tagrenden, er det en god idé at få renset tagrenden. Faktisk kan det give en anmærkning i tilstandsrapporten, hvis vandet løber over.
”Det kan give fugtskader på de omkringliggende konstruktioner, hvis vandet løber over i tagrenden. Det tager jo ikke lang tid at få tagrenden renset, så det er en ærgerlig fejl at have i sin tilstandsrapport”, siger Steen Pallesen.

Fif 2: Skift eller reparer dine vinduer
Vinduerne er et let offer for skader. Men det er ikke nødvendigvis så slemt, som det kan se ud. Hvis man har vedligeholdt sine vinduer, kan det være nok bare at male dem endnu en gang. Er din rude punkteret, er det en god idé at få det skiftet, hvis det er muligt.
”Hvis der er dug mellem to lag glas, er ruden punkteret. En punkteret termorude vil blive set som defekt, så derfor vil det blive nævnt i tilstandsrapporten som en K2. Manglende maling eller overfladebehandling på vinduerne kan føre til trænedbrydning, som også vil blive nævnt med K2. Derfor er det vigtigt at vedligeholde vinduerne”, siger Steen Pallesen fra OBH-Gruppen.

Fif 3: Udskift knækkede klinker
På grund af vand kan badeværelset være et udsat område, og flere fejl kan komme med i tilstandsrapporten. Men hvis man hele tiden sørger for at vedligeholde badeværelset, er der ikke så meget at frygte. Så sørg f.eks. for at få skiftet eventuelle knækkede klinker så vandet ikke kan løbe igennem.
”Hvis et badeværelse ikke vedligeholdes løbende, er der risiko for fugtgennemtrængning til andre konstruktioner og dermed følgeskader i andre bygningsdele. Derfor skal man være opmærksom på fliser med mangelfuld vedhæftning, revnede fliser og defekte hjørnefuger. I tilstandsrapporten kan disse fejl i værste fald ende med at blive nævnt som en K3 skade”, siger Steen Pallesen.


Fif 4: Ryd op i kælder og på loftet
Tilstandsrapporten dækker kun de områder, som den bygningssagkyndige kan komme til. Derfor er det vigtigt, at du har gjort klar til, at den bygningssagkyndige kommer forbi ved blandt andet at flytte gamle kasser og andre sager. Hvis man sørger for, at hele huset er tilgængeligt, kommer der både en fuldendt tilstandsrapport og bedre arbejdsforhold for den bygningssagkyndige.

Vedligehold din bolig
Selvom du ikke står og skal sælge dit hus, er det en god idé at få gjort de ting, som OBH-Gruppens Steen Pallesen fremhæver. Det er godt at lave almindelig vedligeholdelse året rundt, så husets små skader ikke bliver til store skader. I sidste ende kan det nemlig sparre dig for mange penge.